Akdeniz açıklarında düşen uçakta hayatını kaybeden pilotlar Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy ve Yüzbaşı Gökhan Ertan'ın ailelerinin suç duyurusu üzerine soruşturma başlatıldı.
Taraf gazetesinin haberine göre, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan'ı soruşturmak için Başbakanlık'tan izin istenecek.
Türkiye'ye ait RF-4E keşif uçağı 22 Haziran 2012'de düşmüştü. Olayda hayatını kaybeden pilotlar Aksoy ve Ertan'ın ailelerinin avukatı Mehmet Katar, uçağın düşürülmesinde ihmâl, kusur ve kasıt şüphesi bulunduğu gerekçesiyle ilgililer hakkında 21 Aralık 2012'de suç duyurusunda bulundu.
Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. Maddesi'yle görevli Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı başvuruyu değerlendirerek soruşturma başlattı.
Soruşturma çerçevesinde çalışmalara başlayan savcılık, ilgili kurumlardan, pilotların otopsi raporları ile soruşturmaya ilişkin bilgi ve belgeleri istedi.
Avukat Katar uçağın düşürülmesindeki ihmâl veya kastın Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, MİT'te görevli Yarbay Atınç Özkaya'ya ait olduğunu iddia etmişti.
Savcılık, Fidan hakkında soruşturma açılabilmesi için Başbakanlığa yazı yazacak. Kuvvet Komutanı Erten'in ise Yüce Divan'da yargılanması Yargıtay'ın iznine bağlı.
Malatya Erhaç Askerî Havaalanı'ndan 22 Haziran 2012'de havalanan RF-4 keşif uçağının düşürülmesi sonucu yaşamını yitiren ve naaşlarına olaydan 12 gün sonra deniz dibinde ulaşılan pilotlar Yüzbaşı Gökhan Ertan ile Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'un otopsi raporlarına ilişkin hâlâ bir açıklama yapılmış değil. Pilotların otopsileri, Malatya Adli Tıp Kurumu'nda temmuz ayında yapılmıştı.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, o tarihte yaptığı açıklamada, "Uçağımız 12 milde vuruldu, 8,5 milde düştü. Uçağın kuyruğunu bulduk. Otopsi tamamlandı. Pilotlarda kurşun izi yok. İncelemeler sürüyor" demiş ve otopsi raporlarının, kamuoyu ile paylaşılmayacağını söylemişti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 28 Aralık 2012'de TRT'de yaptığı açıklamada, "İmralı ile MİT gibi kurumlar aracılığıyla görüşmelerin yapıldığını, bu tür görüşmelerin devam ettiğini" söylemişti.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da Milliyet gazetesine yaptığı açıklamada, "çok boyutlu bir çalışma yürütüldüğünü, İmralı da dâhil olmak üzere yürüyen çalışmalar olduğunu" söyledi.
Oslo için çağrılmıştı
13 Eylül 2012'de ses kayıtlarının ortaya çıkmasının ardından, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın, hem PKK Lideri Abdullah Öcalan'la hem de PKK temsilcileriyle, Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla ve "özel temsilci" sıfatıyla görüştüğü ileri sürüldü.
Koordinatör ülke olan Norveç'in başkenti Oslo'da yapılan görüşmeye, dönemin Başbakanlık Müsteşar yardımcısı, MİT Müsteşarı Fidan, MİT Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş, KCK'den Mustafa Karasu, PKK'li Sabri Ok ve Zübeyir Aydar'ın katıldığı ifade edildi.
8 Şubat'ta Oslo görüşmelerine katılan Fidan, Güneş ve eski MİT Müsteşarı Emre Taner, KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağrıldı. Savcının, sorguda KCK yapılanmasında MİT'in rolü ile Oslo görüşmelerini soracağı iddia edildi.
MİT Kanunu 15 Şubat'ta Meclis'te bir gecede değiştirildi, Fidan'ın ve diğer MİT mensuplarının görevleri kapsamındaki konularla ilgili ifade vermesi Başbakanlık iznine bağlandı. MİT mensupları ifade vermeye gitmedi. (AS)