Twitter başta olmak üzere erişimi engellenmiş sitelere güvenle girme yolları nelerdir? Güvenilir DNS ve VPN nedir, TOR nasıl kullanılır? Erişim Engelleri Aşma Klavuzu bu soruları cevaplıyor.
Türkiye'de erişim engellemeleri genellikle üç biçimde yapılmaktadır.
1- Alan adı temelli engelleme
Bu tür engelleme yönteminde alanadları (twitter.com, bianet.org) yanlış IP adreslerine yönlendirilmektedir. Girmek istediğimiz site yerine genellikle “mahkeme kararı sayfasına” yönlendiriliriz.
Çözüm önerileri: DNS ayarları değiştirme, VPN veya TOR kullanmak
2- URL temelli engelleme
Bu engelleme türünde ise alan adı bizi doğru siteye yönlendirmeye devam etse de ilgili sitedeki engelli içerikleri ayrı ayrı engelleyebilir.
Çözüm önerileri: VPN ve/veya TOR kullanmak
3- IP temelli engelleme
IP temelli engelleme ise Internet Servis Sağlayıcılarının erişmek istenilen sitenin IP adresine giden isteklere izin vermemesi şeklinde yapılır.
Çözüm önerileri: VPN ve/veya TOR kullanmak
DNS Değiştirmek
DNS sistemi bir telefon rehberine benzer. Alandı ve ona karşılık gelen IP adresi kayıtlarından oluşur. Abonesi olduğumuz İnternet Servis Sağlayıcısı (ISS - TTNET, SmileADSL, TURKCELL SUPERONLINE, VODAFONE ve diğerleri..) hizmetlerinin bir parçası olarak DNS hizmeti sağlar. Biz değiştirmediğimiz sürece abonesi olduğumuz ISS'nin DNS hizmetini kullanırız.
ISS'ler kendilerine gelen erişim engelleme kararlarını DNS sunucukarındaki IP numaralarını değiştirerek uygularlar.
Bu engellemeyi başka DNS servisleri kullanarak aşmak mümkündür. Burada dikkat edilmesi gereken, seçeceğimiz servisin güvenirliliğidir. Çünkü bunu ücretsiz sağlayan firmalar, genellikle bizim bilgilerimizi kullanarak para kazanırlar. Biz onlara gitmek istediğimiz sitelerin IP adreslerini sorarız. Onlar bize ücretsiz yanıt verirler. Ancak bunun karşılığında hangi adresleri tercih ettiğimiz bilgisini ticari olarak değerlendirmek isterler. GoogleDNS ve OpenDNS bu tip servislere örnektir.
Buna karşılık OpenNIC kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Topluluk destekleri ile yaşamaktadır. Avrupa'nın birçok yerinde DNS sunucular işletmektedir. Aşağıdaki linkte size en yakın DNS sunucularının adresine ulaşabilirsiniz:
Bu sayfada beliren IP adreslerini yeni DNS sunucularınız olarak kullanabilirsiniz.
Ayrıca şurada geniş bir liste bulmak mümkün
Kullandığınız cihazın DNS adreslerini değiştirmek sisteme farklılık göstermektedir. OpenNIC projesi şu sayfada çeşitli sistemler için nasıl yapıldığını anlatmaktadır.
VPN
VPN(Virtual Private Network), Türkçesiyle Sanal Özel Ağ, Internet bağlantımızı güvenli hale getirmenin en etkili yollarından birisidir. VPN hemen her türlü erişim engellemesini aşmak için kullanılabilir.
Özetle bir VPN sistemi, bizi internet üzerinde sanal olarak başka bir ülkeye taşır . O ülkedeki internet hizmetlerinden faydalanmamızı sağlar. Dolayısı ile biz sadece bizim ülkemizde geçerli olan erişim engellemeleri kolayca aşmış oluruz. Ayrıca VPN bağlantısı gerçekleştirdiğimiz ülkeye kadar trafiğimiz de şifrelenir. Dolayısıyla internet bağlantınız daha güvenli bir hale gelir, ISS ve diğer şirketlerin, kurumların gözetiminden de kurtulmuş olursunuz.
Ancak burada da VPN hizmeti veren firmanın gizlilik politikası ve firmanın bağlı olduğu ülkenin veri koruma kanunları çok kritiktir. Bazı VPN firmaları bizden topladıkları bilgileri satmakta, trafiğimize reklam sıkıştırmaktadır.
Zor ama en güvenilir yok OpenVPN kullanarak kendi VPN sunucumuzu kurmaktır. Fakat bu biraz karmaşıktır. Öte yandan dünyada birçok kullanıcının güvenirliliğini test ettiği çeşitli firmalar söz konusunudr. Bunlardan bazıları:
* https://www.anonine.com/
* https://btguard.com/
* http://www.swissvpn.net/
* http://www.your-freedom.net/
* https://www.privateinternetaccess.com/
* https://mullvad.net/
Bunlardan birtanesine üye olup hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu servisleri hem mobil cihazlarda hem de masaüstü bilgisayarlarda kullanabiliriz.
Ekran görüntüleri ve detaylı bilgi için tıklayın.
TOR
TOR dünyada binlerce kullanıcısı olan özel bir ağdır. TOR'u indirip bilgisayarınıza veya cep telefonunuza kurduğunuzda siz de bu ağın bir parçası haline gelirsiniz. Ağ üzerinde her kullanıcı bir düğüm (nokta) olarak tasarlamıştır. Düğümler birbirlerine tünellerle bağlıdırlar. Siz herhangi bir siteye bağlanmak istediğinizde bu tünelleri kullanarak erişim sağlarsınız. Yapısı gereği biraz yavaş olsa da sansürü aşmak ve trafiğimizi kriptolamak için oldukça etkili bir yöntemdir. Önemli bir özelliği de anonimlik sağlamanıza yardımcı olur.
TOR kurulumu için şu linkten faydalanabilirsiniz:
TOR'u Andorid telefonlarda kullanmak için Orweb uygulamasını, iPhone veya iPad lerde kullanmak için Onion Browser uygulamasını kurabilirsiniz.
Detaylı açıklamalar için şu adreslerden faydalanabilirsiniz:
https://kemgozleresis.org.tr/tr/masaustu/tarayici/tor/
https://kemgozleresis.org.tr/tr/mobil/mobil-tarayici/ (ARK/EA)