Haberin İngilizcesi için tıklayın
Yoğurtçu Kadın Forumu, kadınların yaşamları hakkında her çarşamba günü farklı konuları konuşmak üzere Yoğurtçu Parkı’nda toplanıyor. Bu haftaki toplanma ise göç, göçmen kadınlar ve geri göndermeler üzerine konuşarak ve bize ne gibi sorumluluklar düşüyor gibi sorulara cevap arayarak geçti.
Bu hafta Kadıköy sosyal Dayanışma ve İletişim Derneği'nde (SODİD) gerçekleşen forumda; kadınlar geri göndermeler ardından yaşanan hak ihlallerinin ve hukuksuz uygulamaları anlattı:
“Komşuları tarafından ihbar ediliyorlar”
“Mültecilerin yaşadıkları yerde kimlik kontrolleri çok arttı. Sadece Suriyeliler değil, Afganistanlılar, Pakistanlılar, Afrikalılar hepsi diken üstünde. Ne olacak bilemiyorlar. Özellikle kadın ve çocuklar evlerden dışarı çıkamıyorlar ve ne yapacaklarını düşünüyorlar.
“Tarlabaşı’nda çok fazla mülteci komşuları tarafından ihbar ediliyor. Geri gönderilmeler ortaya çıkınca bu tarz ihbarlar, suçlamalar çok arttı.
“Esenler, Başakşehir, Sultanbeyli gibi yerlerde de polis ihbar aldığını söyleyip ev basıyor.”
“Genelde çocuklar ve kadınlar kimliksizler”
Ardından mülteciler ile faaliyet yapan bir STK’da çalıştığını belirten bir kadın söz alıyor ve deneyimlerini aktarıyor:
“Bizim geri gönderme kurumlarından kurtardığımız Suriyeliler var. Çoğunun kimliğine el konuluyor. Kimliği olan gruplar da genelde erkekler. Çocuklar ve kadınlar maalesef kimliksizler. Bu sebeple evlere sıkışıp kaldılar.
“Mültecilerin evlerine, şehri terk edin diye tebligat gidiyor. Ama biz bunların olacağını anlamıştık. Hastanelerde, okullarda ve nüfus müdürlüklerinde mültecilerin önleri kesilmeye kayıt yapılmamaya başlayınca büyük bir kıyımın başlayacağını fark ettik.
“Geri gönderiliyorlar ama nasıl gönderiliyor bu da önemli bir soru. Hangi koşullarda gönderiliyorlar? Kadınlar sınıra gelene kadar neler yaşıyor? Sınırdan geçerken cinsel istismara dahi maruz kalabilirler. Şiddete maruz kalabilirler. Bunun ucu bucağı yok. Nasıl buraya gelirken maruz kaldılarsa dönerken de aynılarını yaşayabilirler.
“AKP seçimi kaybetti ve bir süredir bunun hıncını mültecilerden çıkarıyordu. Ama CHP’li belediyelerde farklı davranmadı seçildikten sonra. Hatta biz STK’lara toplantılarda açıkça ‘Biz bu politikadan oy kazandık ve bir şey yapamayız’ diyerek AKP’den çok da farklı bir tutum izlemiyor.”
Kadınlar birlikte güçlü
Kadıköy’de kadınların kendine ifade alanı yarattığı bu forum; biz ne yapabiliriz, üstümüze ne düşüyor sorularına cevap verdikleri kısımla sonlanıyor. Kadınlar mülteci kadınlarla dayanışma kararı alarak neler yapabileceklerini şöyle sıralıyorlar:
* Yüz yüze ufak ufak temaslarla çok şey değişebilir. Birebir yardım daha somut ve elle tutulabilir sonuçlar verebilir. İstanbul’da üç bölgede dayanışma dernekleri var. Mülteciler burada yerel halk ile birlikte birbirilerine sahip çıkıyorlar. Biz de bu adımı atmalıyız.
* Kamuoyu oluşturacak işler yapmalıyız.
* Yerel yönetimlerden Arapça veya Kürtçe kursları talep edilebilir. Biz mültecilerle ilişki kurmak dayanışma içinde yaşamak istiyoruz diyerek talepte bulunulabilir.
* Esenler otogarında mültecilere fahiş fiyatlara bilet kesiyorlar. Ancak birkaç gönüllü oralara giderek bu insanlara yardımcı olabilir. Gidecekleri illerde kimler varsa yardımcı olabilecek olanların numaraları verilebilir.
* Arapça ‘Endişelenmeyin’ yazan kağıtlar kullanarak yardımcı olabilecek numaraları çevreye yaymak faydalı olabilir. Bazen duvara yazılmış minik bir Arapça yazı bile onlar için hayat kurtarıcı olabiliyor.
* Postaneden başka şehirlerdeki mültecilere telgraf çekebiliriz.
* Ayrıca durumun ne kadar acil olduğunu kavrayıp zaman yaratmaya çalışmalıyız, mülteciler için zaman talep etmeliyiz.
* Alo 157’yi arayarak hak ihlallerini bildirebilir, Alo 183 ile de aile, çocuk, engelli ve şiddet hattından yardım isteyebiliriz.
* Hukuki olarak mültecilerin şu anda olan haklarını zorlamak ve bu hakları yaymak faydalı olabilir.
* Arapça bilen kişi havuzu kurulabilir.
* Bu konuyu tekrar gündeme getirerek akademisyen ve STK destekleriyle konuşabiliriz.
* Suriye’ye gönderilmektense kayıtlı oldukları illere gönderilmeleri veya açık illere kayıt yaptırmaları sağlanmalı. Nerede iyi hissediyorlarsa orada yaşamalarını isteriz fakat pazarlık yapma şansımızın kalmadığını göz ardı etmemek gerekir.
Forumun sonunda kadınlar; mülteci kadınlara, “İyi ki geldiniz, hoş geldiniz” mesajı vererek dayanışmaya bir halka daha ekliyorlar. (Aİ/SO)