Asılsız iddialar gerekçe gösterilerek Türkiye'ye girişi yasaklanan Andreadis için Belge Uluslararası Yayıncılık Yayın Yönetmeni Ragıp Zarakolu'nun başlattığı imza kampanyası sürüyor.
Zarakolu, bianet'e yaptığı açıklamada; Türk-Yunan dostluğu için çaba harcamış, defalarca Karadeniz'i ziyaret etmiş, 1999 Gölcük Depremi'nde Türkiye'ye yardım etmiş Yunanlı yazarın 1998'de Türkiye'de havaalanına girişinin engellendiğini ve İçişleri Bakanlığı'nın "görülen lüzum üzerine" açıklamasıyla ilk uçakla ülkesine geri gönderildiğini belirtti.
1996'da TÜYAP'ın konuğu olarak Türkiye'ye gelen ve barış yanlısıyla mesajlarıyla dikkat çeken Andreadis'in 1996'da Abdullah Öcalan nedeniyle yaşanan Türk-Yunan gerginliğinin kurbanı olduğunu öne süren Zarakolu, yazarın Türk ve Yunan aşırı milliyetçileri tarafından da tehdit edildiğini ifade etti.
Yazar ve yayıncılardan destek
Andreadis'in de Başbakanlık'a mektup yazdığını ancak sonuç alamadığını söyleyen Zarakolu, yazar ve yayıncı örgütlerinin desteklediği imza kampanyasının bu yılki TÜYAP Kitap Fuarı'nda başlatıldığını ve toplanan imzaların bir bölümünün Başbakanlığa iletildiğini, aynı çağrının Kültür Bakanlığı'na da iletileceğini kaydetti. Kampanyaya destek verenler arasında Yaşar Kemal, Vedat Türkali, Gülten Akın, Adalet Ağaoğlu, Murat Belge, Celal Başlangıç, Oral Çalışlar, Baskın Oran, Orhan Alkaya, Oya Baydar, Ragıp Duran, Nimet Tanrıkulu gibi isimler de bulunuyor.
Benzer yasaklamaların Af Örgütü üyeleri için de alınıp daha sonra kaldırıldığını, Andreadis'in ise Yunan vatandaşı olduğu için bu muameleye maruz bırakıldığını söyleyen Zarakolu, kampanyayı genişletmeyi hedeflediklerini belirtti.
Yorgo Andreadis'in Türkçe'ye çevrilmiş Tamama-Pontus'un Yitik Kızı, Tolika, Temel Garip, Gizli Din Taşıyanlar ve Neden Kardeşim Hüsnü isimli beş kitabı bulunuyor. (NS/BB)