Tarlabaşı Toplum Merkezi’nde 9-14 yaş arası 11 çocuk kendi medyalarını yarattı: Tarlabaşı’ndaki Dünya Çocukları
Çocukların kendi haberlerini yaptıkları, kendi görsel malzemelerini ürettikleri, içeriğinden tasarımına kadar her aşamada kendilerinin karar verdiği bir gazete bu.
İlk sayısında çocukların mahallelerindeki sorunların ve çözüm önerilerinin tartışıldığı gazetenin son olarak gündeminde çocuk işçiliği yer aldı.
Çocuk İşçinin Zorlukları |
Dünyada her beş çocuktan biri çalışmaktadır. Türkiye’de 12 yıl zorunlu eğitimin çocuk işçi sayısını azaltacağı tahmin edilmiştir. Fakat liseyi açıktan okuyan öğrenciler de vardır. Ortaokul 8. sınıftan mezun olan 415 bin 970 öğrenci ise açıköğretim dahil hiçbir liseye kayıt olmamıştır.[1] Ortaokulda da işçi olan öğrenciler vardır. Ama bu yasal değildir. 12 yıl zorunlu eğitim fazla da yaramamış olabilir. 182 No’lu En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Yasaklanması ve Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Acil Eylem Sözleşmesi’nde [2] anlatılan en kötü biçimde çocuk işçiliğinde dünyada 15 alan vardır. "Türkiye'de 630 bin çocuk işçi ağır koşullarda"Ancak Türkiye'de en kötü üç alanın olduğu kabul ediliyor. Bunlar, mevsimlik tarım sektöründe, küçük ve orta boy sanayi işletmelerinde ve sokakta çalışan çocuklar. Türkiye’de şu biçimlerde görülmektir.[3] * Dilenmek, mendil satmak, araçların camını silmek, atık materyal toplamak vb. * Mobilya imalatı * Mevsimlik gezici ve geçici işçilik Türkiye'de 960 bin civarında olduğunu kabul ettiğimiz çocuk işçilerin 630 bini bu ağır işlerde.[4] 15 yaşından küçüklerin çalışması yasaktır. Çocuk hakları sözleşmesine göre (madde 32) çocuk işçiliği ile ilgili hükümet bizi yani çocukları sağlık veya gelişimimiz için zararlı nitelikteki, yani eğitimimizi engelleyen veya başka insanların bizi sömürmelerine neden olan işlerden korumalıdır. Yakup Kaya |
Çocuklar İşçi Olmak İstemiyor |
Türkiye'de 960 bin çocuk işçi var. Bazı anne babalar çocuklarını zorla çalıştırıp onlar üzerinden para kazanıyor. Çocuklar eğitim almak, meslek edinmek ve mutlu olmak istiyorlar. Çocuklar isterlerse 18 yaşından sonra çalışabilirler. İstiklal Caddesi’nde Suriyeli çocuklar darbuka, mendil, yara bandı satıyorlar. Suriye’de çocuklar eskiden okula giderlerdi, oyun oynarlardı, her şeyi istedikleri gibi yaparlardı. Suriyeli çocuklar çok mutlu ve huzurluydular. Bazı Suriyeli babalar kendileri çalışmasına rağmen çocuklarını da çalıştırıyorlar. Çocuklar bu duruma çok üzülüyorlar. Eğer ben cumhurbaşkanı olsaydım bu duruma bir çözüm bulurdum. Nazlıcan Bilem |
*Bu haber Tarlabaşı Toplum Merkezi'nden çocukların İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya Bölümü C-Lab öğrencileriyle hazırladıkları Tarlabaşı'ndaki Dünya Çocukları Gazetesi'nde yayınlandı.
23 Nisan'da söz çocukların
Suriyeli Çocuklar Neden Vatansız Kalıyor?