bianet’te staj yapmak, her şeyden önce büyük bir şanstır. Bir ay boyunca bağımsız haber yapılan bir ortamda bulunmak, editörlerin çalışmasını izlemek bile başlı başına bir deneyimken, kendi haberlerinizi bulmak, onları yazmak ve bunları yaparken normalde hayranlıkla takip ettiğiniz gazetecilerin size yol göstermesi bir stajyerin gelecek mesleğine yönelik bildiği her şeyi değiştirebilir.
Staj yaptığınız sürenin sonuna geldiğinizde bianet’te staj konulu bir yazı yazmanız gerekir. Şimdiye kadar yaptığınız haberlerden, çeviri makalelerden, derlemelerden daha farklıdır ve korkutucudur çünkü bu yazar sayfanızda çıkacak son yazıdır.
Birçok stajyer arkadaşın yazdığı “bianet’te staj” yazılarının tekrarını yapmak istemedim çünkü hepsi bianet stajının nasıl bir deneyim olduğunu, genç iletişimcilere doğru haberciliği nasıl öğrettiğini çok güzel anlatıyor. Bu yüzden yazımın konusunu “bianet stajyeri ne yapmaz?” olarak değiştirdim. Çekinmeden söyleyebilirim ki her staj bianet stajı gibi olmalıdır. bianet stajyeri “stajyer” deyince akla gelen işleri, diğer kurumlardaki stajyerlerin yaptığı çoğu şeyi yapmaz.
bianet stajyeri boşa emek vermez. Yaptığı hiçbir çalışma çöpe gitmez, yanlışları ilgili editör tarafından ne kadar zaman alırsa alsın kontrol edilir, düzeltilir. Değiştirmesi gereken bir şey varsa açık olarak kendisine söylenir.
bianet stajyeri haberi/fotoğrafı çıktığında şaşırmaz. Yazdığı haberler, çektiği fotoğraflar zaten ismiyle yayınlanmaktadır, yaz bitip okula döndüğünde elinde bir gazeteden kesilmiş tek bir kupürün aslında kendine ait olduğun kanıtlamaya çalışmayacaktır.
bianet stajyeri sansüre uğramaz. Diğer kurumlarda başarılı gazeteciler görüşleri sebebiyle işlerinden çıkarılırken, bianet’in en yeni ve geçici üyesinin bile düşünceleri filtrelenmez. bianet stajyeri düşüncelerini saklamaz. Saklamasına gerek yoktur, kimsenin onu rencide etmeyeceğini bilir.
bianet stajyeri korkmaz. Bir hata yapmaktan, yanlış bir şey söylemekten korkmaz. Çünkü bu yanlışlar ve hatalar sayesinde daha çok şey öğreneceğini bilir. bianet stajyeri çekingen değildir. Çekingen karakterli biriyse stajının zor tarafı alıştığı hiyerarşi dilini bırakıp herkese “sen” diye hitap etmektir. Her habere atlar, kendine halledebileceğinden daha çok konu bulup saat 6’dan önce hepsinin altından kalkar.
bianet stajyeri “görev” yapmaz. Kendi haberini kendi bulmakla yükümlüdür, bulamazsa editörler ona konu önerir. Kimse onu istemediği bir yere yollamaz, bu yüzden yaptığı “görev” değil “haber”dir. bianet stajyeri sıkılmaz. Kendisine en durgun gündemde bile konu bulabilir, ofisten çıkıp İstiklal Caddesi’nin türlü galerilerinden birine girmesi yeterlidir.
bianet stajyeri ofiste oturmaz. Bir haber için Karaköy’e, bir haber için Kadıköy’e, bazen Büyükada’ya gider, hatta nadir durumlarda Çamlıca’nın en tepesine yürüyerek çıktığı olur.
bianet stajyeri çay kahve yapmaz, hatta kahvaltı yapmadan geldiği her sabah ofiste çayı hazır bulacaktır. bianet stajyeri getir götür yapmaz. Bakkala inerken “Bir şey isteyen var mı?” diye sorar. bianet stajyeri odadan odaya bilgisayar taşımaz. bianet stajyeri yer silmez. bianet stajyeri editörün özel işlerini yapmaz.
bianet stajyerinin yaptığı şey öğrenmektir; doğru haber nasıl yapılır, barış gazeteciliği nedir, doğru bir dil nasıl kullanılır, hatta en basitçe, haber nasıl yazılır. (EÖ/HK)