Anayasa Mahkemesi'nin Demokratik Toplum Partisi'ni (DTP) kapatma kararını ve olası siyasal, toplumsal sonuçlarını değerlendiren Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar "Şimdi parlamentodaki DTP grubu düşecek. Muhtemelen bir biçimde parlamento zeminini kullanmaya devam edeceklerdir. Bizim dileğimiz de bu; 'sinei millet'in gerçekleşmemesi. Başka bir parti adı altında bu mücadele sürecektir" diye konuştu.
bianet'in görüştüğü Aktar'ın bazı saptama ve değerlendirmeleri şöyle.
Parti kapatma hemen zorlaştırılmalı: DTP seçmeninde ciddi bir duygusal kırılma yaşanacaktır. Ama bunu gidermenin yolları var. Siyasi aktörlerin teskin etmesi, sağduyulu davranması gerekiyor. Hükümetin açılımda somut adımlar atması gerekiyor. Anayasa'nın parti kapattıran 68. ve 69. maddesini ilk elden gündeme alması ve parti kapatmaları zorlaştırması gerek.
AKP'nin de güvencesi yok: AKP kapatılmaktan bundan kurtuldu, ama yarın başka bir dava açılmayacağının güvencesi yok. Demokrasi istiyorsanız, size çok aykırı fikirlerin de siyasal yaşama katılımının önünü açmanız gerek.
Karar Venedik Kriterlerine uymuyor: Parti kapatmalarda Venedik Kriterleri esas olmalı. Burada üç önemli nokta var:
1. Kapatılması için bir partinin özgürlükleri, demokratik rejimi ortadan kaldırmayı amaç edinip bunun için de şiddeti araç olarak kullanması gerek.
2. Üyelerinin bireysel tutumlarından dolayı partiler sorumlu tutulamaz.
3. Parti kapatmaya son çare olarak başvurulması gerek.
Batasuna davasıyla aynı değil: Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin İspanya'daki Batasuna ve Herri Batasuna partilerinin kapatılmasında hak ihlali görmemesini de incelediklerini söyledi. Ama Batasuna'nın silahlı örgüt ETA'yla doğrudan bağlantısı olduğuna dair deliller vardı. Bence DTP'yle Batasuna vakaları aynı değil.
Artık silahlı eylem gerçekleşmemeli: Bir iki haftadır meydana gelen gösteriler, sokak olayları ciddi sıkıntılara işaret ediyor. Kürtler ve Türkler arasında ayrışma belirgin hale gelmeye başladı. Şiddet bunu derinleştiriyor ve tırmandırıyor. Artık tez elden silahın hak arama arcı olmaktan çıkarılması gerekiyor. Bu hemen silah bırakılabileceği anlamına gelmiyor. Ama bu gerçekleşmeli. Artık silahlı eylem gerçekleşmemeli. Bu kırılma derinleşirse, çok tatsız olaylarla karşılaşabiliriz.
Kürt siyasi hareketinde yeni rota gerek: Kürt siyasi hareketinin kendine yeni, açık bir rota çizmesi gerek. Demokratik bir Türkiye'de haklarına sahip olarak bir arada yaşamak isteniyorsa, öncelikle, silahın hak arama yolu olmaktan çıkmasının tartışılması gerekiyor. Kürtlerin bunu ciddi biçimde tartışması gerekiyor. Silahın ve şiddetin yürümesi, halklar arasındaki ayrışmayı derinleştirecek. DTP'nin kapatılması bu anlamda olumsuz, çünkü DTP Kürtler arsında sağduyuyu temsil edebilecek, anahtar rol oynayabilecek bir aktördü. Ama son süreçte kendisi de muhataplığı üstlenmedi. Başka bir yeri, Abdullah Öcalan'ı adres gösterdi. Bu süreci de sıkıntıya soktu. (TK)