*Fotoğraf: Greenpeace.
Makalenin İngilizcesi için tıklayın
Plastikler de fosil yakıtlar gibi petrolden üretilir. İklim aktivistleri için her ikisiyle de mücadele etmek önemlidir. Gündelik hayatımıza gireli 60 yıl olsa da plastik kaynaklı milyonlarca ton atık şimdiden oluşmuş durumda.
Dünyamız için çok büyük bir sorun olan ve geri dönüştürüldüğünü sandığımız plastiklerin Türkiye'de sadece %3'ü geri dönüştürülebiliyor ve dönüşürken de doğaya zarar veriyor.
%97'si ise çöp dağları oluşturarak veya denizlere karışarak binlerce yıl boyunca doğada kalıyor aynı zamanda deniz canlıları denizdeki plastikleri yiyerek ölüyorlar. Sosyal medyayı takip ediyorsanız kuşların, balıkların ve doğada savunmasız durumdaki bir çok canlının çaresizlik içindeki fotoğraflarını görebilirsiniz.
Plastiğin üretim aşamalarında da oldukça büyük bir karbon ayak izi oluşturduğunu unutmayalım. Kısacası yerin altından çıkıp, endüstriyel süreçlere ve günlük kullanıma dahil olduğu her adımda doğaya çok zarar veriyor. Sonrasını hepimiz biliyoruz.
Bu hafta sonu ailemle yaptığımız doğa yürüyüşü boyunca insanların çöplerini en olmadık yerlere attıklarını görmek üzücüydü,ama şaşırmadık çünkü tırmandığımız en yüksek kayalıklar ya da ormanın en ıssız köşelerinde plastik şişe,tabak,poşet görmeden yürüdüğümüzü hatırlamıyorum.
Plastiksiz Temmuz
2011'de Avustralya'da küçük bir ofis girişimi olarak başlayan bu olay, insanları Temmuz ayında tek kullanımlık plastiklerden vazgeçmeye teşvik etmek için dünya çapında her sene gerçekleşen bir kampanyaya dönüştü.
Peki plastiksiz temmuzda neler yapılabilir? İşte biz çocukların plastiksiz temmuzda yapmaya başlayacağımız ve büyüklere de önerilerde bulanabileceğimiz alternatifler;
İnternetten alışveriş yapmayın
- 1. Su mataramızı her zaman yanımızda bulundurmak, Çok mecbur kalırsak cam şişedeki sulardan almak.
- 2. Mutfakta her zaman bulunan metal kaşık-çatal ve tabakları piknik parti vb. etkinliklerde de kullanmak, Plastik tabak, çatal bıçak gibi kullan-at ürünleri asla kullanmamak,
- 3. Plastik pipetlere hayır demek,
- 4. Tekrar kullanılabilen bez çantalardan veya geçmiş dönemlerdeki filelerden (artık birçok yerde satılıyor) kullanın. Böylece plastik poşetlere ihtiyacınız kalmaz.
- 5. Dışarı çıkarken evde kendi hazırladığımız atıştırmalıklarımızı yanımıza almak,
- 6. Termosta kendi içeceklerimizi taşımak,
- 7. Gıda alışverişimizi yerel pazarlardan yapmak, sebze ve meyvemizi kese kağıdıyla almak,
- 8. Gazeteden kendi çöp poşetinizi kendiniz yapmak,
- 9. Dondurmanızı plastik kap yerine kornette alın.
- 10. Ekmeğinizi plastik paketli bir şekilde marketten almaktansa, fırından açık bir şekilde alın.
- 11. Yiyecekleri saklamak ve öğle yemeğinizi götürmek için tekrar kullanılabilen kavanozlar kullanmak,
- 12. Balon kullanmayın,
- 13. İnternetten alışveriş yapmak yerine mağazadan yapın.
- 14. Geri dönü sztkştürülebilir kağıt veya cam ile paketlenmiş ürünler tercih edin.
- 15. Paketlerimizi doğal malzemelerle yapmak,vb.
Greta tek başınaydı...
Plastiksiz temmuz kampanyası aslında tüm yıl boyunca sürebilir. Dünyaya plastik kullanarak verdiğimiz zararı da böylece sıfırlamış oluruz. Ama plastiksiz temmuz çoğu kişi bilmiyor diye düşünüyor olabilirsiniz ben de bu yazıyı daha çok kişi öğrensin diye yazdım ama eğer siz de tanıdığınız kişilere plastiksiz temmuzu ve iklim krizini anlatırsanız etkisi daha da artar.
Aktivizmin işe yaradığını göreceksiniz .Tüm dünyada milyonlarca çocuk Greta'nın çağrısıyla okul grevlerine başladı oysa başlangıçta Greta tek başınaydı.
İklim Krizi... Plastikler ve türlerin yaşam hakkı
Ben ve iklim aktivisti diğer arkadaşlarımın oluşturduğu, Mozaik Kuyruklu Fare adlı grupta iklim krizi ve çevresel sorunlar yüzünden yok olan ya da tehdit altındaki türlere yer veriyoruz.
Önce adımız neden Mozaik Kuyruklu Fare? Gezegen üzerinde yok olan milyonlarca canlı türü var, ama küresel iklim krizi yüzünden yok olduğu resmen kabul edilen ilk canlı bu fare türü (eriyen buzullar denizlerdeki su seviyelerini yükseltmiş, ve kayalıklarda yaşayan bu tür de böylece sessiz sedasız yok olmuştu.)
Kutup ayıları, penguenler en çok adını duyduğumuz ve bize sevimli geldiği için de göz önündeler, ama adından hiç söz edilmeyen böcekler, amfibiler gibi yüzlerce tür yok oluşa yaklaşıyor.
Hiçbirimiz ders almıyoruz
Avusturalya'nın sembollerinden olan koalalar bile zor durumda. İklim krizinin sonuçlarından biri ise seller ve aşırı kuraklık. Bazı yerlerde Temmuz ayında kışın yağmadığı kadar çok dolu yağıyorken bazı yerlerde ise 40 derece sıcaklık görülüyor ama insanlar bunu normal hava durumu olarak görüyor.
11 yıl sonra Dünyamız geri dönemez bir hal alacak ve biz bunu önlemeliyiz. Neden güneş ve rüzgâr enerjisini kullanarak enerji üretmek yerine nükleer ya da termik santraller ile enerji üreterek Dünyaya büyük miktarda zarar veriyoruz.
Çernobil'de olan kazadan niye hiçbirimiz ders almıyoruz. Dünya sadece para üstüne kurulu değil! Dünya elimizden giderken siz hiçbir şey olmamış gibi hayatınıza devam edemeyiz. (GDT/PT)