Günümüzde artık en ucuz cep telefonları bile fotoğraf çekebiliyor. Bu görüntüler çoğu zaman biraz işlenmeye ihtiyaç duyuyor. Kimi zaman sağından solundan biraz kırpmak istiyor, kimi zaman ise biraz daha aydınlatma ya da renkleriyle oynama gereği duyuyoruz.
Bilgisayarınızda Photoshop kurulu değil. Zaten bu işlerin uzmanı da değilsiniz. Ne yapmalı? Aslında ne uzman olmaya ne de Photoshop sahibi olmaya gerek var. İhtiyaç duyduğunuz tek şey internet bağlantısına sahip bir bilgisayar. En acemiden uzmana, sizin seviye ve ihtiyaçlarınıza hangi uygulamanın karşılık geldiğini buyrun bu haftaki derlememizden tespit edelim:
Aviary Phoenix Image Editor ( http://www.aviary.com/tools/image-editor )
Bazen öyle sitelere denk geliyorsunuz ki, hazine bulmuş gibi oluyorsunuz. Aviary.com, işte bu sitelerden. Adobe Flex teknolojisi kullanılarak hazırlanan online hizmetler, o kadar kapsamlı olmasa da biraz Hint yazılımcıların elinden çıkmış Zoho'yu (http://bianet.org/biamag/bilisim/124702-powerpointe-alternatif-en-iyi-10-sunum-araci ) çağrıştırıyor. Görsel düzenleme aracı Phoenix, Aviary'nin halen herkesin kullanımına ücretsiz sunduğu 9 uygulamasından sadece biri.
Son derece kolay kullanımı olan arayüzü, katmanlı çalışmaya da imkân tanıyor. Yalın anlatıma sahip çok sayıda bilgi notu (tutorial), bu online servisi daha fazla kurcalamak isteyenlerin kullanımına hazır bekliyor.
Unutmadan söyleyeyim: Aviary 10 ücretsiz online uygulama daha duyurdu. Bunların arasında bir online video düzenleme aracı (Starling) ve dergi-broşür hazırlayabileceğiniz masaüstü yayıncılık uygulaması (Owl) da bulunuyor. Aviary'i takip etmekte yarar var!
FotoFlexer ( http://fotoflexer.com/about.php )
FotoFlexer, Türkçe de dahil olmak üzere toplam 22 ayrı dilde kullanılabilen bir ara yüze sahip. Kaliforniya ve Stanford Üniversiteleri ile Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden bir grup uzman tarafından geliştirilmiş.
Bilgisayarınızdan yüklediğiniz fotoğrafların yanı sıra Flickr, Picasa ve Photobucket gibi fotoğraf sitelerinden ya da Facebook ve Myspace gibi sosyal ağlardan da görüntü çekebiliyorsunuz.
Ücretsiz ve üyelik bile gerektirmeyen FotoFlexer'de kesip-biçme, efektler uygulama gibi bazı temel uygulamaların yanında katmanlı çalışmalar da yapabiliyorsunuz.
Pixer.us ( http://www.pixer.us/ )
Ücretsiz bir başka servis olan Pixer.us'un en güzel yanı, üyelik gerektirmemesi. Perde arkasında Ajax teknolojisinin çalıştığı Pixer.us, kırpma, kesip biçme, döndürme ve çevirme gibi basit işlemlere ihtiyaç duyanların ihtiyaçlarına cevap verecek seviyede.
Görüntünün renkleri ve ışıklandırmasıyla da oynayıp bazı temel filtreleri uyguladıktan sonra JPEG, GIF, PNG ya da BMP formatlarında bilgisayarınıza kaydedebiliyorsunuz.
Flauntr ( http://www.flauntr.com/ )
İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Flamanca hizmet veren ücretsiz online hizmet, ihtiyacınıza göre sizi hemen giriş sayfasında yönlendiriyor. Fotoğrafına efekt isteyen "Stylr", görüntü üzerinde iyileştirme/düzeltme çalışmaları yapmak isteyen "Editr" bölümüne yönlendiriliyor.
Metin ve clip art çalışmaları için "textR", sanatsal görünüm için "picasR", sosyal medya üyeliklerinde kullanacağınız profil resimleri için ise "profilR" bölümlerini tıklıyorsunuz. Kullanımı son derece basit araçlarla görüntülerinizi düzenledikten sonra ister paylaşıyor isterse poster, tebrik kartı ve akla gelebilecek diğer yollardan baskı için sipariş verebiliyorsunuz.
Picnik ( http://www.picnik.com/ )
Seattle - Washington merkezli Picnik, ardında bıraktığı 5 yılla alanının kıdemlileri arasında anılıyor. Bu yılın 1 Mart'ında Google tarafından satın alınan Picnik, önde gelen fotoğraf sitelerinden Flickr'in düzenleme aracı olarak da görev yapıyor.
Picnik'in kolay kullanımıyla dikkat çeken ara yüzü toplam 15 dilde kullanılabiliyor. Türkçe, maalesef bu diller arasında yer almıyor. Hızıyla dikkat çeken online hizmet, fotoğraf onarma ve sonuç iyileştirmek için gelişmiş kontrollerin kullanımını sağlıyor.
Fotoğraflarına biraz renk ve hareket katmak isteyenleri birbirinden eğlenceli efektler bekliyor. Ayrıca Firefox, Internet Explorer ve Google Chrome tarayıcılarında kullanılmak üzere eklentiler sunuluyor. IE eklentisi yalnızca Picnik hesabınıza fotoğraf yükleyebilirken, Firefox ve Chrome ekran görüntüsü de yakalayıp bunları işlemek üzere Picnick'e ulaştırıyor.
Pixlr ( http://pixlr.com/ )
Pixlr, katmanlı çalışmalar yapmaya imkân tanıyan bir başka online hizmet. Üyeliğe gerek yok: Giriş safyasında sizi karşılayan "Open image editor" bağlantısına tıklayarak hemen editöre ulaşabiliyorsunuz.
Google Chrome ve Firefox'a yükleyebileceğiniz Pixlr Grabber eklentisiyle ekran görüntüsü alabilir, yine Pixlr bünyesindeki bir başka uygulama olan imm.io aracılığıyla da fotoğraflarınızı depolayabilirsiniz.
Splashup ( http://splashup.com/ )
Daha önce Fauxto adını taşıyan Splashup, üç yıl önce birçok yeni özellikle birlikte adını değiştirdi. Photoshop'u andıran arayüzü Flash teknolojisiyle çalışıyor. Rekabet ettiği diğer online servislere kıyasla çok daha fazla fonksiyon sunuyor.
Biten çalışmalarınızı Splashup üzerinden doğrudan Flickr, Picasa, Photobucket veya Facebook hesabınıza aktarıp arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.
Adobe Photoshop Express ( http://www.photoshop.com/ )
Görüntü işleme denince ilk akla gelen isimlerden Adobe Photoshop, ücretsiz online sürümüyle bir yandan asıl programın tanıtımını yaparken diğer yandan potansiyel müşterilere ulaşarak toplamaya çalışıyor.
Uygulama, yine Adobe'ye ait bir teknoloji olan Flash üzerine kurulmuş. Ücretsiz üyelere 2 Gb dosya saklama alanı veriliyor. İnternet erişimi olan mobil cihazlarınızla da erişebileceğiniz online hizmette fotoğraflarınızı düzenledikten sonra interaktif foto galerileri halinde paylaşabiliyorsunuz.
Picmagick ( http://www.picmagick.com/app ), SumoPaint (http://www.sumopaint.com/home/ ), Snipshot ( http://services.snipshot.com/edit/i2rkq5i9g ) ve Creating Online Image Editor (http://www.creatingonline.com/Online_Image_Editor/ ) bu haftanın diğer adresleri...
***
İnternet Explorer 9'un 10 Yeni Özelliği ( http://bianet.org/bianet/biamag/125755-internet-explorer-9un-10-yeni-ozelligi ) başlıklı yazıya gelen, Sinan Eden imzalı e-postadan:
"Bianet'in ve yazılarınızın düzenli takipcisiyim. Militan bir Linux kullanıcısı olarak :) büyük bir bilgisayar tekelinin yeni ürününün tanıtımını yapmanızı eleştirmek istiyorum. Bizler (Linux kullanıcıları), "fikri mülkiyet adı verilen hırsızlığa karşı etrafımızdaki herkesi bilgilendirmeye çalışıyoruz ve onları Linux ürünleri kullanmaya/üretmeye davet ediyoruz.
MS Internet Explorer'ın herhangi bir sürümünün savunulması veya övülmesini yanlış bir tavır olarak görüyoruz (Tabii ki bu eleştirim önceki yazılarınızdan birçoğu için de geçerli)."
Bilgi teknolojileri uzmanları, bilgisayar mühendisleri kolay yetişmiyor. Belli bir altyapıya sahip olmak için uzun yıllar eğitim almak gerekiyor. Dolayısıyla, bilgisayar mühendisliği fakültelerinden mezun ettiğiniz kişilerin bu işten "ekmek yemeleri" gerekiyor.
Özgür ve ticari yazılımlara bu çerçeveden yaklaştığınızda, aslında ikisinin de bir bütünü tamamladığını görürsünüz. Özgür yazılım çerçevesinde dağıtılan Linux çekirdeğinin programcısı Linus Benedict Torvalds'ın Linux'la geliştirilen Red Hat ve VA Linux dağıtımlarından payına 20 milyon dolardan fazla para düştü.
Bugün akla gelebilecek hemen her cihazda işletim sistemi olarak Linux bazlı yazılımlar kullanılıyor. Torvalds örneği günümüzde akıllı telefonlar için geliştirilen uygulamalar için de geçerli. Şu sayfada (http://techcrunch.com/2010/07/05/distimo-june-2010/ ) görüldüğü gibi 100 bin sınırını aşan Android uygulamalarının yüzde 57'si, iPhone'da da yüzde 28'i ücretsiz.
Geliştiricilerin ücretli uygulamalardan gelir elde edebilmeleri, yeni ücretsiz uygulamaların da önünü açıyor. Son söz: İyi ki özgür yazılım var, iyi ki ticari yazılım var! (NH/EÖ)