Firefox'un eklenti olarak tanımladığı ek araçlar, Google Chrome'da uzantı şeklinde Türkçeleştirilmiş. Firefox'un ek araçları (extension, add-on) 5 bini aşıyor. Google Chrome bin 500 uzantıyla Firefox'un gerisinde, ama var olanlar, akla gelebilecek birçok ihtiyacı karşılıyor. Bunlardan 10'unu tanıtıyoruz.
Firefox'un pek sevilen extension'ı aynı isimle Chrome'da... 2.0 güncel sürümüyle Chrome'un belki de en popüler eklentilerinden. Haftada 126 bin kişinin indirdiği eklenti, toplam 1 milyon 289 bin 964 kullanıcı sayısına ulaşmış. AdBlock, gezdiğiniz sayfalardaki tüm reklamları bloke ediyor. Sistemi yoran banner reklamları saf dışı bırakılarak performans artırılıyor.
"Önce güvenlik" diyenlerdenseniz, buyrun tam size göre bir uzantı. Shockwave Flash'tan Adobe Acrobat'a, Java'dan DivX Web Player'e tarayıcıların çalışmasında önem taşıyan birçok plug-in, saldırılarda da "yumuşak karnı" teşkil ediyor. Dolayısıyla, açıkların dikkate alınarak düzenli olarak güncellenmeleri büyük önem taşıyor. Uzantı, sizin yerinize güncelleme olup olmadığına göz atıyor, varsa sizi adres satırının sonunda yanıp sönerek haberdar ediyor.
Google'ın perde arkasında kalan birçok "mini hizmet"i var. Sosyal medyayla birlikte popülerliği artan adres kısaltma servislerinden goo.gl bunlardan biri. Bu uzantıyı tarayıcınıza kurduğunuzda goo.gl servisini hiç açmadan bulunduğunuz sayfanın kısa bağlantısını alabilirsiniz. Uzantı, tarayıcı geçmişine ve kişisel bilgilere de eriştiğinden, mahremiyet kaygısı taşıyan kullanıcılar için bir de lite sürümü seçenek olarak sunulmuş.
300 bini aşkın kullanıcısıyla Google Chrome'un en popüler uzantıları arasında. Hiç Google hesabınıza girmeye gerek kalmadan yeni e-postalarınızı görebilir ve bunları yanıtlayabilirsiniz.
İşte screenshot alma eziyetinize son verecek uzantı. 5.2 sürümüne ulaşan bu araç, o an bulunduğunuz sayfanın görüntüsünü ister görünen, isterse sayfanın tamamını kapsayacak şekilde PNG formatında kaydedebilmenizi sağlıyor. Kullanımı Türkçe olan uzantı, ekran görüntüsünü kesip biçebilmenizi, notlar almanızı ve işaretlemeler yapmanıza imkân veriyor. Görüntü içinize sindikten sonra paylaş butonuyla sosyal medya platformlarına da gönderebiliyorsunuz.
Türkçeye Saner Apaydın tarafından aktarılan uzantı, Twitter hesabınızı Chrome üzerinden yönetmenizi sağlıyor. Mesajların otomatik olarak yenilenme sıklığı için 5'ten 40 dakikaya 7 ayrı seçenekte karar kılabiliyor, arayüzün dil ve yazı tipini de dilediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz.
Takıldıkları her ayrıntı için online ansiklopedi vikipediyi açanlar bu uzantıyı çok sevecekler. Uzantıyı kurduktan sonra aralarında "Options"dan ayarları yapabiliyor, birinci ve ikinci dil ile pop-up penceresinin boyutlarını belirleyebiliyorsunuz. Ayarları yaptıktan sonra sayfanın altında belli belirsiz duran "save" butonuna tıklamayı unutmayın. Aradığınız madde isterseniz pop-up penceresinde, isterseniz ayrı bir sekmede açılıyor.
Dudley Carr imzalı bu uzantı Flickr, Picasa, Facebook ve Google Images gibi siteleri bir slayt şov eşliğinde dolaşmanızı sağlıyor. Uzantı kendiliğinden çalışıyor ve slayt şovu ekranın altında hazırlıyor. Başlatmanız için herhangi bir fotoğrafa tıklamanız yetiyor. Klavyenin sol - sağ yön tuşlarıyla şovu yönlendirebilir ya da farenin imleciyle istediğiniz yöne işaret ederek görüntüleri daha hızlı tarayabilirsiniz.
Sosyal medyanın önemi arttığından paylaş butonunun yer almadığı sayfa hemen hemen kalmadı. Ama ola ki böyle bir siteye denk geldiniz, işte o zaman yardımınıza Shareaholic koşuyor. Facebook'tan Twitter'e, Digg'den Tumblr'a birçok paylaşım platformu, bu uzantının seçenekleri arasında yer alıyor.
Firefox'dan transfer bir uzantı daha. RSS feedler aracılığıyla yalnızca dolu dolu bir online dergi hazırlamakla kalmıyor, Google Reader ile kıyasladığınızda estetik unsurunu da teğet geçmiyor. (NH/BB)