Yeni teknolojiler denince işin Hatice'sinden çok neticesine bakan tüketici grubuna giriyorum. "Bana ne verecek, hayatımı nasıl rahatlatacak?" sorusuna tatmin edici bir yanıt aldığım sürece yenilikler hoş geldi safa geldi.
Bu hafta, işte bu "teknoloji filtremi" bir çırpıda aşan uygulamaları tanıtacağım. Diyet, rejim, perhiz, egzersiz: Kilo fazlasından şikayet etmeyen yok. Akıllı telefonlar ise her an yanımızda. Mobil cihazlarımız, bazı uygulamalarla spor faaliyetlerimizi her türlü ayrıntısıyla kayıt altına alırken, beslenme değerlerini de gözeterek sağlıklı bir şekilde kilo verilmesine rehberlik ediyor.
İlk önce iPhone'larda çalışan ücretsiz uygulamalara bakıyoruz:
Calorie Tracker
(http://iphoneapplicationlist.com/app/calorie-counter-diet-tracker/id341232718/ ):
Uygulamaya, vermek istediğiniz kiloyu girdikten sonra günlük kalori hakkınız sürekli takip altında tutuluyor. "Günlük tayın"ınız yalnızca kalorisiyle değil, yağ, karbonhidrat ve protein oranı gibi besin değerleriyle de listeleniyor.
Lose It Daily Calorie Budget
(http://itunes.apple.com/us/app/lose-it/id297368629?mt=8 ):
B uygulama da Calorie Tracker'e benzer mantıkla size bir "yol haritası" sunuyor: Sabah kahvaltısından akşam yemeğine, ne zaman ne yiyeceksiniz, hepsi tek tek belirleniyor. Spor da "neticesiyle" size bildiriliyor. Diyelim ki planda 45 dakika basketbol yazıyor. Kalori harcamanız aşağı yukarı bir hamburger değerinde, yaklaşık 240 civarında...
40.30.30
( http://itunes.apple.com/us/app/40-30-30/id288459024?mt=8 ):
Kiloyu dengeli vermek çok önemli. İşte bu uygulama size bu konuda büyük destek sağlıyor. Günlük mönüyü oluştururken karbonhidrat, protein ve yağ dengesini bu uygulamayla hesaplayabilirsiniz.
iMapMyRun
(http://itunes.apple.com/us/app/imapmyrun/id291890420?mt=8 ):
Bu antrenman takip uygulaması, uydu takip sistemini kullanarak bisikletten koşuya birçok spor etkinliğinizin eş zamanlı olarak kaydını sağlıyor. Twitter ile bütünleşik çalışan uygulama, spor çalışmalarınızı ilgili harita, veri ve kişisel notlarınızla kaydedebilmenizi sağlıyor.
2Fat BMI Calculator
(http://itunes.apple.com/us/app/2fat/id287103733?mt=8 ):
Her rejimin başı, "nedir durumum?" diye vücut kitle endeksini tesbit etmektir. Uygulamaya cinsiyet, ağırlık ve boy verilerini girmeniz yeterli.
***
Sıra geldi Android işletim sistemi yüklü cihazlar için üretilen uygulamalara. Söylemeye bile gerek yok, bunlar da ücretsiz:
CardioTrainer
(http://www.androidzoom.com/android_applications/health/cardiotrainer_jkm.html ):
Son derece gelişmiş özellikleriyle popülaritesini hak eden bir uygulama. Yogadan dansa, yüzmeden aerobike çok sayıda egzersizi uydu takip sistemini (GPS) de kullanarak kaydedebiliyor, uygulamaya ait siteden harita üzerinden antrenmanınızı görebiliyorsunuz. Ücretli sürüm yarışma moduyla geliyor.
My Tracks
(http://www.androidzoom.com/android_applications/lifestyle/my-tracks_odh.html ):
CardioTrainer'e benzer, belki biraz daha yalın, biraz daha süs-püsten uzak, GPS'le çalışan bir uygulama. Ama haritanızı doğrudan Google Maps'te görebiliyor, Google Dökümanlar'da ise E-Tablo şeklinde bütün verilerinizi listeleyip diğer egzersizlerle kıyaslama imkanı bulabiliyorsunuz.
Calories Counter
Hangi yiyecekte ne kadar kalori var? Ya beslenme değerleri? Yalnızca bu soruların yanıtlarını almakla kalmıyorsunuz. Sorularınıza bu uygulamayla yanıt bulacak, vermek istediğiniz kilo hedefini belirledikten sonra günlük „kalori rotanız" belirlenecek, size „müsaade edilen" kalori miktarını elde edeceksiniz.
OM Body Mass Index Calculator
(http://www.androidzoom.com/android_applications/health/om-bmi-body-mass-index-calc_bfh.html ):
Ünlü vücut kitle endeksini hesaplayan basit bir uygulama. Girin boy ve kilo değerlerini, size gerçekleri söylesin. Uygulamanın yeni sürümü gelişmenizi gözleyip, "motive olmanız için" bilgilerin kaydedilebilmesini de sağlıyor.
Stopwatch
( http://www.androidzoom.com/android_applications/tools/stopwatch_bmgo.html ):
Basit bir kronometreye ihtiyacınız varsa buyrun size Stopwatch. Son sürümünde sesli alarm ve kayıt özelliklerine de yer veriliyor.
Bu haftaki listemizi de noktalarken, "Bu alanda tecrübe edip kullandığınız, önerebileceğiniz uygulama var mı?" diye soruyoruz. Varsa yazın, paylaşalım.
***
Ne bilişim ne yeni teknolojiler ne de bir akıllı telefon uygulamasını anlatıyor. Ama yine de bu hafta bir kitap önererek kapanan perdeyi tekrar azıcık aralamak istiyorum.
Tanınmış yayınevlerimizden İthaki Yayıncılık'tan çıktı: Geçmişe Kapanan Kapılar.
Geçmişe Kapanan Kapılar, Sibel Köklü'nün ikinci romanı.
2007'de çıkardığı romanı Yalan Dünya ile bir üçlemenin ilk halkasını gün ışığına çıkaran Sibel Köklü, Yalan Dünya'da „başrol verdiği" gazeteci Rüya Keskin'i ikinci romanında da gelişmelerin merkezine koyuyor.
Kitap, Türkiye gündeminden aşina olduğumuz çeteleri, kahvehane baskınlarını, mafya-iş dünyası ilişkilerini, Derviş isimli kediyi ve yarım kalmış bir aşkla hesaplaşmayı aktarmakla kalmıyor. Sibel Köklü'nün yapıtlarını asıl heyecan verici kılan, Türk edebiyatında şimdiye kadar pek kimsenin yanaşmadığı polisiye roman sahasına adım atılmış ve polisiyelerin de alışılanın dışında, bir kadın yazar tarafından kaleme alınmış olması... Yalnızca polisiye tutkunlarına değil, edebiyatta farklı bir perpektif arayışıyla tanışmak isteyen her meraklı okura önerilir. (NH/EÖ)