Yasağı "Tunuslu yetkililerin demokrasinin yüzüne attıkları bir tokat" olarak değerlendiren FİJ Genel Sekreteri Aidan White, Federasyon'a üye kuruluşlardan zirve öncesine denk gelen yasağı, kurulu bulundukları ülkelerin hükümetleri nezdinde protesto etmeye çağırdı.
Gelecek hafta yapılması planlanan sendika kongresi, gazetecilerin çalışma koşullarını ele almayı amaçlıyordu.
FIJ : Bağımsız gazetecilik, yasağı kabul edemez
White, yasağın, BM'nin bu ülkede küresel iletişimle ilgili çok önemli bir zirve düzenlediği sırada geldiğini belirterek, "Yasak, Tunus'ta basın özgürlüğünün halen karanlık koşullarda varlığını gösterdiğini gözler önüne seriyor" dedi.
İki yıl önce İsviçre'de ilk kez toplanan BM Bilgi Toplumu Zirvesi'nin son oturumu Kasım ayında başkent Tunus'ta yapılacak.
Tunus'un böylesi bir zirveye ev sahipliği yapmak istemesi gazeteci ve kampanya yürütenler arasında, Tunus hükümetinin medya üzerindeki etkisini hafifletmek istediği yönünde değerlendirilerek memnuniyet yaratmıştı.
"Çoğulcu ve bağımsız gazetecilik ilkeleri, denetim ve manipülasyona dayalı bir siyasal kültürü kabul etmez" diyen FIJ Genel Sekreteri White, uluslararası basın meslek örgütlerinin buna sessiz kalmayacaklarını bildirerek, FIJ Yürütme Kurulu üyesi Ulrich Remmel'in Tunus'a bir destek ziyareti yapmasının planlandığını açıkladı.
Brüksel merkezli FIJ'in 110'dan fazla ülkede yaklaşık 500 bin üyesi bulunuyor. (EÖ)