Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'dan gelen sivil toplum ve meslek örgütleriyle toplantıda anadili eğitimine dair "Bu ancak kurslarda olur. Avrupa'da da yok" dedi. Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu'na hakarete vardırdığı tartışmada verdiği örnek Almanya'ydı.
bianet'in görüştüğü Almanya Türk Toplumu örgütünün Genel Başkanı Kenan Kolat "Başbakan konuyu bilmiyor" diyor.
Verdiği bilgiye göre, Almanya'da anadili eğitiminde her eyalet kendi sistemini uyguluyor. Farklı sistemlerde olsa da anadili Türkçe olan çocuklara, hatta isteyen Alman çocuklara da Türkçe dersleri devlet okullarında verilebiliyor.
Kolat "Özel okul açmanın önünde zaten engel yok. Biz kamu hizmetinin yaygınlaştırılmasını istiyoruz" diyor.
Haftada beş saat Türkçe dersi, Almanya'da eğitilmiş Türkçe öğretmeni
Kolat taleplerini şöyle özetliyor:
1. Türkçe'nin okullarda isteğe bağlı olarak haftada beş saat öğretilmesini istiyoruz. Sınıf geçmeye etkili olması gerek.
2. Türkçe'nin ikinci yabancı dil olarak -4. veya 5. sınıftan sonra ikinci yabancı dil öğretimi başlar- yaygınlaşmasını istiyoruz. Berlin'de 10 okulda bu uygulama var.
3. Türkçe'nin lise olgunluk sınavlarında ders olarak kabul edilmesini, lise bitirmeye etki yapacak bir ders olmasını istiyoruz. Bu Kuzey Vestfalya'da; Berlin'de var. Böylece çocuklar lise bitirme notlarını yükseltebiliyor.
4. Türkçe öğretmenleri şu an Almanya'da Essen Üniversitesi'nde yetiştiriliyor. Bunun yaygınlaştırılmasını istiyoruz.
5. İki dilli eğitim modellerinin geliştirilmesini, Türkçe'nin aynı zamanda isteyen Almanlar tarafından da öğrenilmesini istiyoruz. Böyle bir model okul zaten var.
Kolat bu saydıklarının devlet tarafından zaten yapıldığını, ama yaygınlaştırılmasını istediklerini söylüyor: "Son yıllarda Türkçe'ye karşı bir alerji oluştu. Geri adımlar atıldı. Bunu istemiyoruz."
"Anadilde eğitim değil, anadili eğitimi istiyoruz"
Kolat bir ayrımı özellikle vurguluyor: "Biz anadilde eğitim istemiyoruz. Talebimiz çocukların matematiği Türkçe görmesi değil. Anadili eğitiminin yaygınlaştırılmasını istiyoruz."
"Sorun diğer kültürleri dışlayan eğitim sistemi"
Almanya eğitim sisteminin bu konudaki ana sorunu, Kolat'a göre, "okul sisteminin diğer dilleri, kültürleri temelden reddeden yaklaşımı".
"Bu sistem öteki dilleri ve kültürleri küçümsüyor. Sorun saygı eksikliğinden, yok sayma, kabul etmemeden kaynaklanıyor. Yaygın dili Türkçe olan ailelerin çocuklarına Almanca kinci dil olarak öğretilmeli. Bu sistemi uygulamadığınız zaman, zorluklar yaşanıyor. Almanya'daki Türk toplumunun yüze 80'inden fazlası alt sosyal tabakadan. Eğitim düzeyi düşük. Çocuklarının eğitim düzeyinin yükselmesi uzun bir süreç gerektiriyor."
"Türkiye'deki azınlıklara çifte standart olmaz"
Kolat Türkiye'deki durumla ilgiliyse şunları söylüyor:
"Başbakanın Türkiye'de etnik azınlıkların durumuyla ilgili ne yapıldığını sorgulaması gerek. Kürtçe ne olacak sorusu önemli. Anadili eğitimi talebini Türkiye'de dile getirenlerin zor durumda kaldıkları oldu. Türkçe dışındaki diğer diller için çifte standart olmamalı. Kürtler Kürtçe eğitimi istiyorsa, bunu doğal görmek gerek." (TK)