1990’lar çocuğunun gönlünde taht kurmuş olan Pokémon sadece son zamanlarda popüler olmuş Pokémon Go oyunundan değil onlarca oyundan oluşan yaklaşık 700’den fazla Pokémonu ile devasa bir evrendir.
Mobil oyunculuğu çok farklı bir seviyeye taşıyan Pokémon Go arttırılmış gerçeklik oyunu türünde ilk değil. Öncesinde arttırılmış gerçeklik türünde oyuncuyu dışarı çıkmaya zorlayan birkaç oyun, Pokémon Go kadar başarılı olamamıştı. Pokémon Go’nun başarılı olmasının sebebi ise; 20 yıllık bir geçmişi olması.
Oyunundan çok çizgi filmi ile ünlenen Pokémon’un animesi 19. sezonunu sürüyor; 17 sinema filmi, 9 kısa film, 12 seride 24 oyun ve 40'dan fazla yan oyunu var.
1996 yılında evreni Satoshi Tajiri tarafından çocukluk hobisi böcek toplamadan esinlenerek yaratılan ve sahibi olduğu Game Freak tarafından geliştirilen rol yapma türünde olan oyunun amacı, bütün Pokémonları yakalayıp eğiterek birbiriyle savaştırıp en iyi Pokémon eğitmeni olabilmek.
Pokémon evreninde yaşanan enerji savaşından sonra birçok yetişkin savaşlarda ölür ve çocuk nüfusunun yüzde biri kadar yetişkin kalır. Silph adlı bir şirket Pokémonların yakalanmasını ve daha sonra dijital bilgiye dönüştürülmesini sağlayan Pokétop adında araçlar ve Pokémonların kaydının tutulması için Pokedex adlı dijital kayıt defterleri üretir. Bir teoriye göre şirket çocuklara Pokémon yakalamaları için harçlık, Pokétop ve Pokédex verir, bedava Pokémon hastaneleri açar. Şirketin amacı yaşanan enerji kıtlığında Pokémonlardan yararlanarak enerji üretmektir. Bu teoriye göre Silph şirketi bütün dünyayı yönetmektedir. Sanılanın aksine oyun olarak çıkan ve daha sonra çizgi filmi yapılan sonrasında Nintendo tarafından satın alınan Pokémon yine Nintendo’nun sahibi olduğu Mario serisinden sonra dünyadaki en başarılı video oyunu tabanlı medya ürünü.
Nintendo’nun Game Boy ve NES oyun platformları Türkiye’de popüler olmadığı için oyunun aksine çizgi filmiyle bilinen Pokémon, şiddet yapısı ve Pokémonların evrim geçirmesi sebebiyle birçok kez bazı Hristiyan kuruluşlar ve cemaatler tarafından eleştirildi. 2001 yılında Pokémon kart oyununda yer alan altı uçlu yıldızın Siyonizmi, haçların Hristiyanlığı, üçgenlerin ise Masonluğu temsil ettiği gerekçesiyle Suudi Arabistan’da yasaklandı. Materyalizmi destekleyen olgular içerdiği için hala eleştiriliyor.
Büyütmek için tıklayın. |
Peki, Pokémon Go ne yaptı?
Sadece okula gitmek için evden çıkan, okulda da çok sosyal olmadığı öne sürülen Pokémon hayranlarını, çocukluğundan beri oynadığı oyunun bu versiyonuyla dışarı çıkarttı, kendileri gibi insanları tanışmaya, yakınlaştırmaya başladığı söylenebilir. Game Boy’u ile oynadığı oyun, onlara Pokémon Go aracılığıyla gerçek hayatta bir Pokémon eğitmeni olma fırsatı sundu.
Hayranları Pokémon Go’yu dizinin eski oyunları kadar sevmedi; buna rağmen bu oyun yepyeni bir mobil oyunculuk dünyasının kapılarını araladı. Pokémon Go’nun alanın ilklerinden biri olduğu unutulmamalı; bu anlamda yeterince iyi olmasa bile, ileride çıkacak olan arttırılmış gerçeklik oyunlarına zemin hazırladığı ise bir gerçek. (CUA/HK)