Haberin İngilizcesi için tıklayın
“Tahmin zordur, özellikle de gelecek hakkında.” Niels Bohr geleceği öngörmek hakkındaki düşüncelerini bu şekilde dile getiriyor. Yıllarca geleceği öngörmeye çalışan isabetli ya da isabetsiz bir şekilde öngörmüş onlarca sanatçı ve bilim adamı var. Onlarca romanda ve filmde gelecek öngörüsü yapıldı. Edward Bellamy, 1888 tarihli Geçmişe Bakış adlı romanında 2000 yılında insanların para yerine bir kart kullandıklarını yazdı. Bundan 62 yıl sonra tahmininden çok daha erken bir tarihte kredi kartları kullanılmaya başlandı. Geleceği tahmin etmek eskisinden de zor. Teknolojimiz inanılmaz şekilde hızlı gelişiyor. Cüce gezegen Plüton’un net fotoğraflarını 9 yılda çekebilmiş olan biz, şu anda çekiminden ışığın bile kaçamayacağı kara delikleri fotoğraflamaya hazırlanıyoruz.
Geleceği öngören sanatçılar arasında sadece senaryo yazarları ve roman yazarları yok. Gelecek hayallerini yazıya dökmeden, kafalarının içinde ne görüyorlarsa tuvale aktaran Fransalı sanatçılar. 20. Yüzyılın başlarında tam 100 yıl sonra, 2000 yılı Fransa’sını hayal ediyorlar. İlk önce 1900 yılında Paris Uluslararası Sergisinde sergilenen 87 çizim, sigara paketlerinde ve daha sonra kartpostal olarak ülkenin dört bir yanında sergilendi. 20. Yüzyıl insanlarının uçmaya olan aşırı merakı bu çizimlere de yasıyor. İşte uçan toplu taşıma araçları, uçan postacılar, uçan taksiler ve bütün bu hava trafiğinin düzenini sağlayacak uçan polisler.
Uçan itfaiye görevlileri
Çizim: Villemard, 1910 |
Sanatçılar neredeyse her bireye kanat takmış, aslında çok da yanılmayan sanatçılar, uçabiliyorken her şeyin çok daha kolay olacağı düşüncesiyle çizimlerini yapıyorlar.
Denizatına binen dalgıçlar
Çizim: Jean Marc Cote, 1899 |
Uçma hayali kurdukları kadar su altına da meraklı Fransız sanatçılar.
Sesli gazete
Çizim: Villemard, 1910 |
Doğrudan günümüz radyosu resmedilmiş. Bu çizimlerden kısa süre sonra radyo dalgaları kullanılmaya başlandı.
Görüntülü konuşma
Çizim: Villemard, 1910 |
İsabetli tahminlerden biri de görüntülü konuşma, çizimden 22 yıl sonra 1932 de görüntüyü ve sesi başka bir yere iletme başarıldı.
Tam otomatik dikiş makinesi
Çizim: Villemard, 1910 |
Çizimlere bakarak o zamanlarda insanların şikayetçi olduğu konular, ne hakkında zorluk çekildiği anlaşılabiliyor, seri üretim olmadığı için kıyafet dikiminde en fazla klasik dikiş makinesinden yarım alınabiliyor.
Okulda
Eğitim sistemini çok daha kolaylaştıracak bu sistem 21. Yüzyıla göre bile gelecekçi kalıyor. Çizim tarihi ve çizeri bilinmiyor.
Mekanik orkestra
Çizim: Jean Marc Cote, 1899 |
Bir kondüktör kontrolünde mekanik enstrümanlar, isabetli bir tahmin olsa da, günümüzde örnekleri bulunsa da. İnsan değil de bir makinenin icra ettiği bir sanat dalı uzun yıllar boyunca rağbet görmeyecek gibi görünüyor.
Yeni nesil berber
Çizim: Villemard, 1910 |
Sanatçılar neredeyse her şeyin mekanikleşeceğini çabanın en aza indirileceğini hayal etmiş. Fakat hala insanların saçlarını güvenle mekanik kollara emanet edemeyeceği bir yüzyılda yaşıyoruz.
Opera sonrası hava trafiği
Paris’e gökyüzünden bakışın gösterildiği bu resimde birçok hava aracı resmedilmiş. Devriye gezen polisler, limuzinler, otobüsler, taksiler, özel hava araçları. (UA/HK)
* Bu yazı FlapMag'da yayınlandı.