Diyarbakır Lice Belediyesi Eşbaşkanı Rezan Zuğurli, “fiili kayyum” uygulamasını bianet’e anlattı.
11 Eylül’den bu yana toplam 43 DBP'li belediyeye kayyum atandı. 14 belediye ise resmi olarak kayyum atanmasa da, faaliyetlerini ilçe kaymakamının iznine bağlı olarak yürütebiliyor.
Lice Belediyesi Eşbaşkanı Rezan Zuğurli, “Birçok DBP’li belediyeye kayyumalar atandı, atanmadığı yerlerde ise belediye başkanlarının yetkileri sınırlandı; daha doğrusu tüm yetkileri elinden alındı. Kaba tabiriyle kaymakamın memuru gibi çalıştırılıyoruz” dedi.
Bahsedilen bu 14 belediye, ihaleler gibi konularda kaymakamlığa yazı yazarak izin almak zorunda. Kazı vs gibi günlük kent hizmetlerini sunmak için ise Emniyet’e ya da jandarmaya haber veriyorlar.
TIKLAYIN - HER 5 DBP'Lİ BELEDİYEDEN 2'SİNE KAYYUM ATANDI
Personel görevlendirme, belediye araçlarının kullanımı kaymakama bağlı
Zuğurli, belediyenin kaymakamlık iznine bağlı çalışmasını nasıl deneyimlediklerini şöyle anlattı:
“Fiili kayyum uygulaması, hemen kayyum atayamadıkları, belki de biraz çekindikleri yerleri yetki kısıtlamasıyla kontrol edebilmek için yapıldı, diye düşünüyorum.
“Bu genelge bize de birkaç hafta önce geldi. Amaçlanan yetkiyi merkezileştirmek, işlemlerin kaymakamlık onayından geçirilerek kendi himayeleri altına almak.
“Biliyorsunuz, belediyelerde temizlik hizmetleri vs için ihale yapılır. Belediye uygun görürse maliyet çıkarır ve ihale belediye inisiyatifiyle yapılır. Artık bu ihaleleri kaymakamın onayından geçerse yapabiliyoruz. Tüm belgeleri hazırladıktan sonra kaymakama göndermemiz gerekiyor. Eğer o onaylarsa olumlu sonuçlanmış oluyor, onaylamazsa iptal oluyor.
“Personel alımı ya da başka yerde personel görevlendirme gibi kararları da artık alamıyoruz.
“Pratikte en çok yaşadığımız, belediye araçlarının bizim değil, kaymakamın kontrolünde olması. Örneğin bize ‘araçları karakola göndereceksiniz’ diye yazı yolluyorlar. Bir cenaze oluyor, kepçe ihtiyacı oluyor ama biz belediye olarak oraya kepçe gönderemiyoruz. Şehirdeyse Emniyet’e, kırsaldaysa jandarmaya telefonla bildirmemiz gerekiyor.
“Üyesi olduğumuz GAP Belediyeler Birliği var. Oraya her belediye yardım yapıyor, üyesi olarak yardım yapmak bizim de görevimiz. Ama kaymakam Belediye Meclisi’nde bu konuda aldığımız kararı geri gönderdi. Tekrar başvuru yaptık, yine reddedildi.”
“Hukuksuzluğu bize hukuk diye dayatıyorlar”
“Hukuksuzluğu bize hukuk olarak dayatıyorlar” diyen Zuğurli şöyle konuştu:
“Halkın oylarıyla seçilmiş belediye eşbaşkanlarına, vekillere, ülkeye dayatılan genel hukuksuzluk kabul edilir bir şey değil. Halkı korkuyla ve mevcut haklarını ellerinden alarak sindirmeye çalışıyorlar.
“Yaşanılan mağduriyetlerle ilgili hakkını aramak ise OHAL boyunca mümkün değil. Her yol kapatılmış durumda. Bu hukuksuzluğun bir an önce son bulması lazım.” (ÇT)